Futsal Kakkonen käynnistyy

Ponnistuksen miesten futsal-edustuksen kausi alkaa tänään vieraspelillä Sievin kakkosjoukkuetta vastaan. Kotiottelut Urheilutalolla alkavat sunnuntaina 15.11.2020. Tässä päävalmentaja Tuomas Linjamäen haastattelu juuri ennen kauden alkua:

1. Miten kauteen valmistautuminen on edennyt?

-Olosuhteet huomioiden hyvin. Olemme muutamia viikkoja päässeet treenaamaan parin vuoden tauon jälkeen runsaalla miehityksellä ja välillä olemme jopa saaneet nauttia kahden treeneihin osallistuvan maalivahdin etuoikeudesta, joka tuo futsalissa lisäarvoa treenille kovasti. Yhden harjoituspelin kerkesimme pelata hyvätasoista APV:n junioripitoista edustusjokkuetta vastaan. Tulos tuosta kääntyi meille 10-5 voitoksi, mutta pelin luonne oli tasainen ja valmisti varmasti molempia joukkueita hyvin alkaviin sarjakausiin.

2. Millainen joukkue Ponnistuksella tänä vuonna on? Miten joukkueen runko on jatkanut viime kaudelta ja minkälaisia uusia pelaajia on tullut mukaan?

Runko on pysynyt hyvin kasassa muuten, mutta maalivahti Jere Myllykankaan poistuminen vahvuudesta futsalliigajoukkue Ilvekseen on luonnollisesti iso menetys. Kokonaan uusia pelaajia on myös muutama ja Joonas Kuulan palaaminen armeijasta joukkueen vahvuuteen vahvistaa jo ennestään vahvaa pelaajalistaa entisestään. Näyttäisi myös siltä, että saamme Onni Pelkkikankaasta ja Konsta Jylhästä kaivattua helpotusta maalivahtiongelmaan.

3. Ponnistuksen nuorten joukkueet ovat olleet ihan Suomen kärkipäätä omissa sarjoissaan. Miten tämä näkyy edustusjoukkueen pelaajistossa? Onko mukana jälleen lupaavia nuoria?

Ponnistuksella on viime vuosina tosiaan ollut hyviä ikäluokkia ja joukkueen runko koostuu pääsääntöisesti näistä nuorista. U19 maajoukkueen portteja ovat nyt lähimmältä etäisyydeltä päässeet kolkuttamaan mm. Nauskan veljekset. Olen kyllä hyvin tyytyväinen muunkin nuorison pelilliseen kehittymiseen viime vuosien aikana. Muutamat kokeneet pelaajat tähän lisänä tekevät joukkueen rakenteesta melko optimaalisen nykyistä kautta ja myös tulevia kausia ajatellen.

4. Minkälainen sarja on tänä vuonna edessä ja minkälaiset ovat joukkueen tavoitteet?

Sarja on normaali kaksinkertainen sarja, joskin tässä pitää henkisesti valmistautua ottelusiirtoihin, – peruutuksiin ja jopa siihen, että sarjakausi saattaa tyssätä kokonaan minä hetkenä hyvänsä. Tavoitteenmäärittely on sinänsä helppoa, tavoite on voittaa kaikki pelatut pelit.

5. Ponnistus on ollut futsalissa maakunnan ykkösseuroja jo pitkään. Millainen futsalkulttuuri mielestäsi Lapualla on? Tehdäänkö Lapualla jotain eri tavalla vai mistä hyvä taso mielestäsi johtuu?

Ponnistus aikanaan toimi mielestäni ikään kuin manttelinperijänä La-Ve:n hävitessä futsalkartalta. Paljon futsalosaamista siirtyi Eero Kivipuron mukana Lapualle aikanaan ja tuolle Eeron aikaansaamalle buumille ei ole vielä toistaiseksi tullut loppua. Kiitosta täytyy jakaa myös Virkiän Matti Valolle, joka jo 90-luvulla harjoitutti jalkapallon talvilajina futsalia. Nykyään harjoittelussa näkyy taas paljolti maajoukkueen pitkäaikaisen ja juuri uuden sopimuksen tehneen Mićo Martićin teesistöä. Mićo yhdessä Dušan Matićin kanssa kävikin valmennustaipaleidensa alkupuolella myös Lapualla kontaktiopettamassa futsalin saloja. Uskon, että pärjäämiseen on vaikuttanut urheilullinen suhtautuminen futsaliin ja toisaalta kehittymisen halu.

6. Miten Ponnistus tekee yhteistyötä futsalissa muiden seurojen kanssa?

Tällä hetkellä olemme alustavasti sopineet Kortesjärven ja Kauhavan alueen pelaajien kanssa yhteistyöstä, joka mahdollistaa nuorten pelaajien siirtymisen joukkueiden välillä mutkattomasti. Lisäksi AS Moonin kanssa on viritteillä yhteistyötä myöskin nuoren pelaajan peliajan ja kokemuksen maksimoimiseksi.

7. Mitkä olisivat mielestäsi ensimmäisiä kehityskohteita, jotta lapualainen futsal nousisi pidemmällä tähtäimellä takaisin Ykköseen, miksei jopa liigaan saakka?

Tällä hetkellä liigassa pelaavat pelaajat ovat erikoistuneita futsalin pelaajia. Päälaji on siis futsal, vaikka osa toki edelleen pelaa off-seasonilla esim. jalkapalloa. Ilman tätä lähtökohtaa en näe, että futsal – liigaan kannattaa yrittää nousua. Ykkösessä joukkueiden taso selvästi tippuu ja uskonkin, että nykyisellä joukkueella pärjäisimme melko hyvin sarjassa. Sarja on kuitenkin kustannuksiltaan melko haastava, jos verrataan alempiin tasoihin. Olisihan se vuosien jälkeen mukava pitkästä aikaa päästä kokemaan valtakunnallisen sarjan menoa ja kyllähän lähivuosilta nuo FC Kiistoa vastaan käydyt tasaiset ottelut ja toisaalta sitten Kiiston menestyminen sekä 1-div:ssa että cupissa luovat uskoa meille valoisasta tulevaisuudesta.

--