Lapuan Ponnistukselle historian ensimmäinen maailmanmestaruus

1-8.6.2014 nostettiin Etelä-Afrikan Potchefstroommissa klassisen voimanoston MM-mitaleista.

 

Tänä vuonna MM-kisoissa oli sarjat kaikille ikäluokille eli veteraanit pääsivät myös nostamaan klassisen voimanoston MM-mitaleista ensimmäistä kertaa. Kisoissa oli edustettuna yli 40 eri maata ja nostajia oli kaiken kaikkiaan yli 500.

Lapuan Ponnistuksen Tuomas Hautala edusti Suomea ikäluokassa Juniorit sarjaan -120kg. Tuomas kisasi 7.6, mutta kisamatka starttasi jo 2.6, joten ennen kisapäivää oli pitkä matkustaminen ja paikan päällä sai pari päivää seurata muiden nostamisia. Pitkä reissu ei kuitenkaan Tuomaksen kuntoon vaikuttanut negatiivisesti, sillä olihan Tuomaksella takana jo yksi kokemus arvokisaan matkaamisesta.

Jalkakyykky
Ensimmäiseen nostoon lastattiin 300kg, joka oli varma aloitus. Toiseen nostoon 310kg, joka oli Junioreiden ME ja avoimen ikäluokan SE. Toinen nosto oli voimien äärirajoilla, joten Tuomas päätti jättää väliin kolmannen nostonsa. Tulokseksi 310kg ja kyykystä sijoitukseksi 1.

Penkkipunnerrus
Ensimmäiseen nostoon 180kg, joka oli rutiini suoritus. Toiseen 190kg, joka sivusi Tuomaksen aikaisempaa kisaennätystä. Kolmannella nostolla rikottiin vihdoinkin 200kg raja.
Tulokseksi 200kg ja penkistä sijoitukseksi 4.
Pronssi ja hopea nostot menivät myös 200kg, mutta alhaisemmalla punnituspainolla menivät Tuomaksen edelle. Kulta irtosi tuloksella 207,5kg.

Maastanosto
Tuomas aloitti maastanoston 330kg, jolla tuli jo YT:n ME 840kg. Tämä ei kuitenkaan Tuomakselle riittänyt sillä toiseen nostoon 350kg, joka oli Junnujen maastanoston ME ja YT ennätys parani 20kg. Tuomas halusi kuitenkin vieläkin enemmän bravuurilajiltaan, joten viimeiseen nostoon lastattiin 362,5kg. 362,5 nousi helposti, joten jälleen nähtiin uusi Junnujen maastanoston ME ja YT:n ME. Maastanosto ja YT olivat myös avoimen ikäluokan SE.
Tulokseksi 362,5kg ja sijoitukseksi 1.

Tuomas saavutti ensimmäisenä suomalaisena 500 wilksin pisterajan tehden 503 wilksin pistettä.

Wilksin pisteet lasketaan suhteuttamalla nostettu paino omaan kehonpainoon.

Tulokset
Maastanosto
Tuomaksen koko kisa

Tuomaksen treenit jatkuvat kohti 2015 vuoden MM-kisoja, jotka nostetaan Suomessa. Tuomas nostaa viimeistä vuotta juniori ikäluokassa ensi vuonna.

Tuomas Hautala
Väiski

--