Ponnistukselle harmittava sarja-avaustappio

Ponnistuksen edustusjoukkue matkasi torstaina Vaasaan FC Kiisto a-teamin vieraaksi. Maalitilanteisiin nähden tuliaisiksi olisi pitänyt tulla ainakin yksi piste. Tällä kertaa Kiisto korjasi kuitenkin koko pistepotin niukalla 1-0 voitollaan.

Vierasottelussa oli mukana 14 pelimiestä. Avauskokoonpanon muodostivat Lauri Pelanteri, Tomi Rantala, Jukka Ranta-Maunus, Hannu Haapa-aho, Ville Kumara, Eero Kivipuro, Jouni Kortesniemi, Alexei Lazarev, Tapio Tuomaala, Artem Lavrukov ja Vesa Paloniemi. Kentän reunalla pelivuoroaan odottivat Juha Haapa-aho, Jaakko Prinkkilä ja Ville Koukkari.

Ottelu Isolahden hiekkakentällä alkoi Ponnistuksen kannalta varsin mukavasti sillä ottelun ensimmäinen 10 minuuttia eteni aikalailla FC Kiiston puolustusalueella. Pelin edetessä voimasuhteet kuitenkin tasoittuivat ja myös kotijoukkue sai pelijuonesta kiinni. Erittäin kova hiekkakenttä hankaloitti Liuhtarin hiekkalaatikkoon tottuneiden Ponnistus-pelaajien yhteispeliä.

Ottelun erotuomarin linja tuntui kovin sallivalta. Repiminen, riuhtominen, selkään taklaaminen ja niin edelleen vaikuttivat kaikki sallituilta. Pallon koskettaminen kädellä ei aiheuttanut turhia pelikatkoja, ei rangaistusalueella eikä sen ulkopuolella. Noin 30 peliminuutin kohdalla Vesa Paloniemi taklasi pallollista vastustajaa oikeaoppisesti ja sai yllättäen itselleen ottelun ensimmäisen varoituksen. Pahaltahan se toki näyttää kun yli 100 kiloinen järkälä lennättää 65 kiloisen ja 20 senttiä lyhyemmän vastustajan hiekkakentän pintaan.

Ponnistuksen Artem Lavrukov pääsi noin 20 peliminuutin kohdalla oikealta maalintekoon, mutta laukaus 16-metristä jäi tällä kertaa pehmeäksi. FC Kiisto loi omia tilanteitaan pääasiassa laitakeskitysten kautta. Noin 30 minuutin kohdalla Ponnistukselta vietiin selvä rankkari kun Kiiston kenttäpelaaja koski palloon kädellään rangaistusalueella. Tuomari ei tähän kuitenkaan puuttunut. Ensimmäinen puoliaika päättyi 0-0.

Myös toisella puoliajalla Ponnistus aloitti vahvasti. Se sai heti alkuun muutamia vaarallisia tilanteita vastustajan maalille, mutta maalinteossa ei kuitenkaan onnistuttu. Pallonhallinta alkoi kääntyä yhä enemmän Ponnistukselle.

Hannu Haapa-aho nousi topparin tontilla 52 peliminuutin kohdalla ja vapautti Vesa Paloniemen läpiajoon. Tällä kertaa vastustajan maalivahti veti kuitenkin pitemmän korren ja torjui pallon jaloillaan väljemmille vesille.

Ottelun 60 peliminuutin tapahtuma käänsi lopulta pelin kotijoukkueelle. Tuomari antoi Paloniemelle ottelun toisen keltaisen kortin ja passitti miehen suihkuun. Syynä oli Paloniemen sanallinen valitus erotuomarin päätökseen. Tuomio tuntui tekoon nähden kovalta. Yleensä vastaavista tilanteista selviää puhuttelulla eikä ulosajolla.

Ottelu jatkui kuten voi kuvitella. FC Kiisto otti pallonhallinnan ja Ponnistus pyrki pitämään oman maalinsa puhtaana. Mitään todella vaarallisia maalipaikkoja Kiisto ei pystynyt luomaan, mutta ottelukellon näyttäessä 82 minuuttia sai se pallon onnekkaasti maaliin. Laukaus noin 18 metristä hyökkääjän selän kautta maaliin, 1-0.

Maalin jälkeen Ponnistuksen oli pakko yrittää tasoitusta ja joukkue olikin siinä erittäin lähellä. Vaihdosta 71 minuutilla kentällä tullut Jaakko Prinkkilä pääsi puolittaiseen läpiajoon, mutta ei onnistunut. Artem Lavrukov pääsi pukkaamaan takatolpalta, metrin päästä maalista, mutta jotenkin ihmeessä kotijoukkueen maalivahti Kristian Kurkimäki sai itsensä pallon eteen. Hetkeä myöhemmin Ponnistuksen Tapio Tuomaalalta vedettiin takaapäin jalat alta – erotuomari päätti jättää pilkun tuomitsematta. Tuomari vihelsi pilliin, peli päättyi 1-0.

Seuraavassa ottelussa Ponnistus kohtaa kotonaan Närpiön Kraftin II-joukkueen. Ottelu pelataan perjantaina 14.5. näillä näkymin Liuhtarissa. Tervetuloa paikanpäälle!

FC Kiisto a-team – Ponnistus 1-0 (0-0)
1-0 Rami Vuorinen

--