Ponnistuksen väki Kuusamossa

Luonnon ihmeitä, mukavaa tekemistä ja yhdessäoloa sitä tarjosi jälleen Ponnistuksen perinteinen matka heinäkuun lopussa Retki-Konttaisen leirikeskukseen ja Kuusamon maisemiin. Luonnosta löytyy hiljaisuus ja rauha – aika unohtuu, tämän me koimme jälleen matkallamme. Lisäksi saimme hyvinvointa, joka muodostuu monista eri asioista. Kuusamon  hyvinvoinnin perustana ovat alueen kaunis ja puhdas luonto, hiljaisuus ja yhdessä tekeminen. Täällä mieli ja keho ovat sopusoinnussa ja täältä saa hyvinvoitia, totesivat monet. Hyvinvointia voivat olla kävely metsässä, vaellus erämaassa, uinti puhtaissa vesissä tai saunominen pitkän kaavan mukaa.

Matkamme alkoi keskiviikkona aamuvarhaisella, Kaustinen, Sievi, Kärsämäki ohitettin ja Kajaanissa pidettiin ruokailupaussi. Iltapäivästä saavuimme Kuusamoon, ostokset kaupungilla ja sen jälkeen mökeille. Heti illalla teimme talkootyöt, jotka olimme luvanneet ja niihin osallistuivat kaikki. Komea halkopino saatiin aikaiseksi, jonka jälkeen Raunon lämmittämä sauna ja uinti teki olon tyytyväisen onnelliseksi.

Torstaina piipahdimme Rukalla ja aikomuksemme oli käydä pirunkirkossa. Pirunkirkko on luola, joka sijaitsee keskellä Rukan vapaa-ajan keskusta. Luola sijaitsee noin 100 metriä korkean Juhannuskallion jyrkänteen yläosassa.  Luola ei ole erikoisen suuri, pituutta vain 5 metriä, korkeutta 1.5 metriä ja leveyttä reilu metri. Luolassa käynti jäi tekemättä väärien reittivalintojen takia, mutta ensikerralla korjaamme tämän. Innokkaimmat kalamiehet kävivät kokelemassa kalastusonnea, mutta saalis jäi vähänlaiseksi. Illalla teimme pientä alueen siivousta.

Perjantaina kävimme Posiolla, siellä sijaitseva Riisitunturin kansallispuisto on kuuluisa mahtavista, laajoista rinnesoistaan ja komeasta näkymästään kirkasvetiselle Kitkajärvelle, joka tunnetaan myös Euroopan suurinmpana lähteenä. Vesi on luonut Koillismaan satumaisen tunturi- ja vaaraluonnon kauneuden. Todella käymisen arvoinen paikka, johon ihastuimme.

  • Lauantaina oli vuorossa Ruka, mikä sai kuluneen talvikauden jälkeen hienon tunnustuksen, kun se valittiin vuoden hiihtokeskukseksi. Kävimme Rukan rinteen päällä ja likumäkeä tulimme alas. Innokkaimmat vuokrasivat leveärenkaiset sähkömaastpyörät, ja pyöräilivät Rukan maastoja. Pyöräily luonnos helmassa on hurjassa suosiossa. -Ylämäkiä on hauska mennä sähköpyörällä, totesivat pyöriä vuokranneet. Myöhemmin osa kävivät Konttaisen vaaran huipulla ja eräs vaelsi Konttaiselta Valtavaaran kautta Rukalle. Illalla myös Ponnistuksen porukka vietti valtakunnallista Saunapäivää 27.7. Konttaisen erinomaisessa saunassa, tosin saunapäivävähän meillä oli joka päivä.

Päivät sisälvät myös pelejä (mölkku, pentankki, tikanheitto) sekä yhdessäoloa nuotiolla ym. Jälleen kymppimatka kaikkien mielestä. Matkan järjestivät yhdessä seura, kuntojaosto ja vaellus- ja retkeilyjaosto. Seuraavaa kertaa odotellessa….

--