PONNISTUS TUL:N 11. LIITTOJUHLILLA, TULe 2009 TAPAHTUMASSA

Lapuan Ponnistus osallistui TUL:n 11. liittojuhlille, TULe 2009 tapahtumaan 12-14.6.2009 Tampereella. Tapahtuma oli tämän vuosituhannen suurin ja monipuolisin urheilun , liikunnan ja kultuurin juhla Suomessa.  Ponnistukselta osallistui 65 junioripelaajaa ja huoltajaa jalkapallon Särkäniemi Cupiin.

TULe2009 – TUL:n 11. liittojuhla 5 – 14.6.2009 Tampereella.

Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry järjesti TULe2009-tapahtuman Tampereella 5-14.6.2009.  TULe2009 – TUL:n 11. liittojuhla oli historiallinen. Urheilu- ja liikuntatapahtumien järjestelyissä oli laajasti mukana suomalainen liikunnan kenttä. Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry:n lisäksi moni lajjliitto oli järjestelyissä mukana. Kahden viikonlopun ylittävän tapahtuman aloitti starttiviikonloppu, jossa ohjelma oli suunnattu ay-liikunnalle. Viikonloppujen väliin jäävä taphtumien viikko kokosi lapset kansainväliselle leirille. Härmälän leirialueelle kohosi 400 lapsen ja nuoren telttaleiri sekä kansainvälinen leiri, jossa oli osallistujia Itävallasta, Venäjältä ja Eestistä. Varsinainen liittojuhla viikonloppu koostui yli 40 lajista ja eri kilpailutapahtumia järjestettiin noin 80. Juhlamarssi ja päätapahtuma pidettiin Ratinan stadionilla lauantaina 13. kesäkuuta. Kaikkiaan kävijöitä eri tilaisuuksissa oli yli 100 000 henkeä, aktiiviosallistujia oli noin 30 000. Heistä valtaosa oli lapsia ja nuoria. Eri kansallisuuksiakin oli mukana 15 eri maasta. TULe 2009-liittojuhlan suojelijana toimi Tasavallan presidentti Tarja Halonen.

TUL2009-liittojuhlan suurin laji oli jalkapallo, jossa TPV järjsti perinteisen Särkäniemi-cupin. Tämän vuotinen turnaus oli 20-vuotisjuhlaturnaus ja aikaisempien vuosien sadan joukkueen sijasta palloa potkittiin 160 joukkueen voimin. Myös Ponnistus osallistui turnaukseen neljän joukkueen voimin; tytöt T11 ja pojat P13,P12 ja P11.

Yhteenveto joukkueiden pelistä Särkäniemi Cupissa:

P13 pojat: Ponnistus.FC Kasiysi 1-1, TPV milan-Ponnistus 6-0, Ponnistus-TP-49 1-3, Ponnistus-Koitto 1-0 ja Ponnistus-FC H&W 0-3. Joukkueen sijoitus oli 20 joukkueen sarjassa 14.

P12 pojat: TuKV-Ponnistus 4-1, Ponnistus-TKT 6-0, EPS-Ponnistus 3-0, Ponnistus-TKT tähti 3-2, Ajax Sarkkiranta-Ponnistus 3-0, Ponnistus-Ilves Verde 3-0 ja Ponnistus-MaPs 0-0, rp 3-2. Joukkueen sijoitus oli 32 joukkueen sarjassa 23.

P11 pojat: Ponnistus-RaKe 3-1, LeKi sininen-Ponnistus 1-2, Ponnistus-TKT sininen 3-0, Ponnistus-NoPy 3-0, Ponnistus-ToVe 0-3, Ponnistus-Into 0-3, Ponnistus-TPV Stutgart 1-0. Joukkueen sijoitus oli 24 joukkueen sarjassa 7.

T11 tytöt: RaKe-Ponnistus 0-0, Y-Ilves-Ponnistus 0-0, Ponnistus-Innon Mimmit 2-0, KaaNa-Ponnistus 0-0, Ponnistus-Kopse 0-1, Ponnistus-ParVi 2-0. Joukkueen sijoitus oli 4.

Liittojuhlan yhteenveto

TUL:n puheenjohtaja Sirpa Paatero:

Liittojuhlaperinne jatkuu ja uusia nuorisotapahtumia järjestetään.

Suomen Työväen Urheiluliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero vakuuttaa, ettei perinne katkea Tampereella sunnuntaina päättyneisiin TUL:n 11. liittojuhliin. Tapahtuma onnistui Paateron mukaan niin urheilutapahtumilla, kuin osanottajamäärilläkin mitaten niin hyvin, että keskustelua liitojuhlien tarpeellisuudesta ei tarvitse jatkaa.

-Kun vielä säätkin suosivat tätä ensimmäistä kertaa Tampereella ja kahtena perättäisenä viikonloppuna järjestettyä tapahtumaa, niin on perustellusti syytä olla muiden osanottajien lailla tyytyväinen.

-Mieltä lämmitti lisäksi ulkomaisten vieraiden ihmettely siitä, miten yksi urheilujärjestö kykenee kokoamaan useita tuhansia liikunnan ystäviä yhteen näin pienessä maassa, kuvaili Paatero tunnelmiaan.

Uudistustyö jatkuu

Sekä puheenjohtaja Paatero, että muut johtavat kisojen järjestäjät muistuttivat, että Tampereella oli luvattu järjestää uudentyyppinen kisatapahtuma perinteitä kunnioittaen.

-Myös tässä suhteessa onnistuttiin. Idea ay-väen omasta viikonlopusta osoittautui toimivaksi. Sitä pitää jatkaa ja kehittää. Noin viikon mittaiseen leiriin olen tyytyväinen. Sen haluaisin kasvavan vielä enemmän kansainväliseen suuntaan. Näiden parin esimerkin lisäksi uudistustyötä on jatkettava muutenkin määrätietoisesti ja rohkeasti.

-Se tunnelma, joka muodostuu eri lajien harrastajien kokoontumisesta ja yhdessäolosta on välitettävä kotiin vietäväksi myös tulevissa liittojuhlissa. Sitä korostivat veteraanit omassa tapaamisessaan ja perinnettä jatketaan vaikka ohjelman sisältö muuttuukin, Paatero korosti.

Tavoite saavutettiin

Huojentuneita liittojuhlan onnistumisesta olivat myös muut keskeiset vastuuhenkilöt, liittojuhlan projektipäällikkö Matti Kettunen ja TUL:n Tampereen piirin puheenjohtaja Jukka Nieminen. He kiittivät nöyrästi tuhatpäistä talkooväkeä, yhteistyökumppaneita sekä kisatoimiston monikymmenpäistä joukkoa, joka teki pitkää päivää venyttäen voimansa äärimmilleen.

Kettusen ja Niemisen mukaan tapahtuma onnistui osanottajamäärältään odotusten mukaisesti. 30 000 osanottajan tavoite saavutettiin, kun mukaan lasketaan molempien viikonloppujen ja viikon varrella järjestettyjen useiden kymmenien kilpailujen ja tapahtumien osanottajat. Muutamissa kisoissa kilpailijoita tuli jopa enemmän, kuin odotettiin.

-Pääjuhlaa edeltävään värikkääseen kulkueeseen osallistui kuusi ja puoli tuhatta marssijaa ja itse pääjuhlaan 2500 esiintyjää ja noin 6000 katsojaa. Eri-ikäiset ohjelman esittäjät saavat olla suorituksiinsa tyytyväisiä. Yleisö piti näkemästään. -Urheilutapahtumista esimerkiksi jalkapallon 160 joukkueen Särkäniemi-cup ja 2000 osanottajan Pirkan pyöräily muistetaan varmasti pitkään, myhäili TUL:n Tampereen piirin puheenjohtaja Jukka Nimeinen.

Ponnistuksen puheenjohtaja Ari Tuurinmäki:

-TUL:n 11 liittojuhlat, TULe2009- tapahtuma ja Särkäniemi Cup oli varmaan kesän kohokohta seuramme junioreille. Joukkueet saivat kovia pelejä ja vastassa oli uusia tuttavuuksia, joita ei piirisarjassa tule vastaan. Juniorit pelasivat hienoja ja hyviä pelejä. Kolmipäiväisessä turnauksessa pelattiin jopa kolme ottelua päivässä. Tapahtuman kruunasi päivä Särkäniemessä  huvilaitteineen.Tapahtumasta jäi varmaan hienot muistot, totesi Tuurinmäki kolmen liittojuhlan kokemuksella.

--