Retkeilijät Sälgrundin majakalla

Retkeily- ja vaellusryhmä aloitti luontoliikuntatapahtuman sarjan. Tapahtumat järjestävät TUL:n Pohjanmaan piiri sekä paikalliset seurat. Ensinmäiseksi tutustuimme  Sälgrundin majakkaan, joka sijaitsee Pohjanlahdella Selkämerellä Sälgrundin saarella Kaskisten edustalla. Se on Suomen ensimmäinen majakka, joka jo alun pitäen valmistui vuonna 1875 petrolikäyttöiseksi.  Majakka maalattiin puna-valkoraitaiseksi. Aluksi sen punaisen valon kantomatka oli 11,5 meripeninkulmaa, mutta kun siitä poistettiin 1925 punaiset varjolasit, kantomatka kasvoi 16 meripeninkulmaan. Majakka automatisoitiin 1966, kun se kytkettiin valtakunnan verkkoon.

Venematka majakkasaarelle kesti kymmenkunta minuuttia. Majakan ympärillä on pari pientä asuinrakennusta sekä suuri entinen luotsiasema. Majakkarakennuksia ylläpitää nykyisin Kaskisten kaupunki. Se on suosittu matkailukohde. 25 metriä korkean majakan tornin 132 askelmaa sai kiivetä pientä maksua vastaan.

Pihapiiristä lähti saarta kiertävä luontopolku, joka oli merkitty. Alkumatka rantakallioilla oli vielä helppo, mutta rantakiveltä toiselle hyppely saaren itäpuolella oli jo melko haastavaa. Loppuosa oli rantaheinikkoa ja metsäpolkuja.

Seuraavaksi retkeilemme 29.8. Paukanevalla, 5.9. Ähtärissä Arpaisten reitillä ja 26.9. Piispanpolulla.

--