Retki-Konttaisen leirikeskus

Luontoa, liikuntaa ja yhdessäoloa Kuusamon kesässä.  

Seuran perinteisellä Kuusamon matkalla saimme jälleen nauttia upeista maisemista, koskenlaskusta, Pikku Karhunkierroksen maisemista, Konttaisen ja Valtavaaran näkymistä, historiasta ja mukavasta seurasta. Matkassa oli jälleen reilu parikymmentä nuoresta vaariin. Retki-Konttaisen leirikeskus kutsui jälleen perheliikuntaseura Ponnistuksen porukkaa.

Kuusamon suosituin kesäohjelma koskenlasku koettiin jälleen Kitkajoella. Veden pärkettä ja vauhtia riitti, mutta kipparin johdolla lasku oli turvallinen. Pikku-Karhunkierroksen maisemia ja elämyksiä käytiin ihastelemassa. Valloitimme jälleen Valtavaaran ja Konttaisen huiput, joista on mahtavat näkymät ja huipuilla meitä helli erämään tuulet. Teimme jälleen pieniä takootöitä leirikeskuksessa ja kävimme tutustumassa Kuusamon ja Suomen historiaan, kunnostettuun Salpalinjaan.

Salpalinja on noin 1200 kilometrin mittainen, massiivinen puolustuslinja, joka rakennettiin vuosina 1940 – 1941 ja 1944 Suomen itärajan puolustamiseksi. Salpalinja kulkee itärajaamme myötäillen Suomenlahdelta Savukoskelle ja sieltä kenttälinnoitettuna aina Jäämerelle saakka. Kuusamossa tarkoituksena oli suojata kirkonkylä itäpuolelta rakentamalla suurimpien järvien välisille kannaksille mm. vahvat panssariesteet. Lahtela-Vanttaja polun varrella on kohteita Salpalinjan, kenttäradan ja tukinsiirtolaitoksen historiaan liittyen.

Sal­pa­lin­jan lin­noi­tu­sa­lue Lah­te­las­sa on entisöity sel­lai­sek­si, kun se oli syk­syl­lä 1944. En­ti­söin­ti­työ nä­kyy Läm­sän­ky­län­tiel­le ra­jui­na hak­kui­na. Oh­jeet puus­ton pois­ta­mi­seen ja lin­noi­tu­sa­lu­een kor­jaa­mi­seen ovat pe­räi­sin vuon­na 1940 an­ne­tus­ta lin­noi­tu­soh­je­sään­nös­tä. Alue näyt­tää sil­tä kuin se oli syk­syl­lä 1944, kun te­räs­be­to­ni­kor­sut oli rä­jäy­tet­ty ja ve­nä­läi­set häi­py­neet.

Retki tarjosi kaikille nähtävää, kokemuksia ja haasteitakin. Jälleen kerran hieno ja rento loma hyvässä seurassa. Näissä maisemissa rauhoittuu ja sielukin lepää. Tänne tullaan varmasti uudelleen.

 

--