Tomi Halmesmäki vuoden urheilija

TUL:n Pohjanmaan piiri palkitsi vuoden urheilijoitaan ja seuratoimijoitaan.

Vuoden joukkue 

Näille miehille ja naisille rauta on kevyttä. Vuoden aikana on saavutettu 18 SM-mitalia, sekä menestystä kansainvälisillä areenoilla. Lajissa ei tänä vuonna kilpailtu varsinaista joukkuekilpailua, mutta kokonaisuutena menestys on muistamisen arvoista. Vuoden joukkue on Kokkolan Jymyn voimailijat. Palkinnon noutaa heidän puolestaan mies rautojen takaa – Jari Friis.

Vuoden seura 

Tässä seurassa on nuorta naisenergiaa. Vuosikymmenten aikana syvän sukelluksen jälkeen seurassa on ymmärretty uudistua. Jokaisella sukupolvella on ollut omat haasteensa ja tulee olemaan jatkossakin. Seurassa on ymmärretty uudistua tähän päivään. Se on vaatinut nuorilta itseltään esiinmarssia ja vastuunottoa, mutta erityisesti tukea, tilaa ja arvostusta heidän tekemälleen työlle. Seurassa on panostettu nuorten kouluttamiseen ja annettu mahdollisuus tekemiseen. Tästä tekemisestä ja yhdessä tekemisestä oivallinen esimerkki on TUL Joygames –tapahtuman järjestäminen Seinäjoella. Palkinnon vastaanottavat seuran uusi johtokaksikko Taija Luoma ja Annemari Keltamäki.

Vuoden seuratoimija 

Seuroissa on miehiä ja naisia, jotka ovat aina valmiina, kun tarvitaan. Useasti he ei eivät itsestään melua pidä, eivätkä tuo itseään esille. He ovat seurapuurtajia. Toki useasti he puurtavat muuallakin kuin vain seuroissa. Vuoden seuratoimija on tuttu näky Seinäjoella eri tapahtumissa mm. isossa roolissa syksyn TJG -tapahtumassa. Kaikilta kökkäkiireiltään ehdittyään saattaa hänet löytää keikkalavoiltakin. Vuoden seuratoimija on Matti Haapala, Seinäjoen Sisu

Vuoden ohjaaja/valmentaja 

Tämä pirteä nuori nainen on tuttu näky lavoilla, estraadeilla ja niiden reunamilla. Hänen ohjauksensa ja ohjaaminen on sykähdyttänyt vuosittain yhä uudelleen ja uudelleen. Esiintyminen on osa hänen persoonaansa. Tänään palkittava henkilö työsti myös vuoden 2014 Lakeuden Kisojen ohjelmia ja vaikutti aktiivisesti kokonaisuuden syntyyn. Tiedä tuota vaikka olisi valmistelemassa myös TUL:n 100 v. juhlia. Talven yksi kohokohdista oli näyttävä Suomi 100 produktion valmistuminen ja esittäminen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Vuoden ohjaaja/valmentaja on Sanna Räisänen, Kokkolan Jymy

Vuoden veteraaniurheilija 

Tälle veteraaninostajalle rauta on yhä kevyttä. Hänen nimensä kuuleminen aiheutti välittömän aikamatkan Los Angelisin olympialaisiin, jossa hän alle 60 kilogramman sarjassa kahdeksanneksi. MM-ja EM kilpailuissa hän sijoittui juuri kymppisakin ulkopuolella 80 –luvun alkuvuosina, mutta voitti Pohjoismaiden mestaruuden vuosina 1977 ja 1978. Hänellä yleisien sarjojen kahdeksan Suomen mestaruutta. Seuratasolla hän edusti Kokkolan Jymyä ja Vaasan Kiistoa.

Veteraanisarjoissa viime kaudella saldona oli sarjan 62 kg Masters kisojen Euroopan mestari,
Suomen mestari, piirin mestari
– teki sarjassaan Maailman ennätykset (empaus?työntö yhteistulos
-Suomen paras tulos 405 pistettä sinclare-taulukossa ) Masters)

Vuoden nuoriurheilija
Satu Pylväs nostaa yli kolme kertaa oman painonsa rautaa, otsikoi Me Naiset. Harva nuori urheilija pääsee naisten lehtien otsikoihin ja vielä harvempi voimanostaja. Satu pääsi, joten hänessä voimaa ja vetovoimaa. Vuoden nuori urheilija Satu Pylväs lähti Tanskaan EM-kisoihin ranking kakkosena, mutta palasi kotiin kultamitalistina. Tuloksena maastavedon maailmanennätys 175,5 kg, sekä tukku muita ennätyksiä. Vuoden nuori urheilija Satu Pylväs.

Vuoden urheilija 

Monta voimailijaa on tänään jo jo muistettu ja vielä yhtä muistetaan, sillä vuoden urheilijan saldona on viime kaudella sarjassa (M40) klassisen penkkipunnerruksen SM1, MM2 ja EM1, sekä toistovoiman ja maksimivoiman Suomen mestaruudet.

Jo useampana vuotena kansainvälisiä ja kansallisia kisoja hallinnut vuoden urheilija harrastaa vastapainona rautojen nostelulle pyöräilyä ja lenkkeilyä. En tiedä mikä tilanne on tulevana vuonna, mutta tavoittena on ollut juosta vuosittain yksi maraton. Vuoden urheilija on Tomi Halmesmäki, Lapuan Ponnistus

Elämäntyö –palkinto 

Kun on liittynyt seuraan vuonna 1948 ja toiminut aktiivisesti seuran eri tehtävissä, niin voidaan puhua elämäntyöstä seurassa. Matka alkoi yleisurheillen ja hiihtäen, kunnes nahkakuula vei voiton ja jalkapallo sydämen. Yksi oli vieläkin vahvempi; Reiman vihreä ja TUL:n punainen. Ne siivittivät elämässä eteenpäin ja kulkevat yhä mukana päivittäisessä toiminnassa. Seuran hallintotehtäviä haisteltiin vuonna 1956, mutta varsinainen ura urkeni johtokunnassa vuonna 1971ja puheenjohtajan nuija otettiin käteen 1980, jossa se pysyikin seuraavat 15 vuotta. Seuran kunniapuheenjohtajaksi koitti valinta v. 2002.

Luottamustehtäviä on matkan varrella ollut TUL:ssa ja sen piirissä puheenjohtajana 1991-1997, sekä yksi kausi Pohjanmaan liikunnan ja urheilunkin hallituksessa. Kunnalliset luottamustoimetkaan eivät ole jääneet elämäntyön aikana vieraaksi, sillä liikuntalautakunta ja läänin liikuntalautakunta 1989-1997 tulivat tutuksi.

Vuoden 2017 Elämäntyö palkinto Suomen Työväen urheiluliiton ja Yksipihlajan Reiman eteen tehdystä työstä annetaan Eino Päivärinnalle.

Henkilön TUL Pohjanmaan Piiri kuva.

--